Tuesday, July 14, 2015

Mult zgomot pentru (absolut) nimic

Mai întâi faptele:

1. Gurista Delia, pe numele de mireană Matache Delia, scoate recent o nouă melodie care, chills & thrills, nu este sub-manea, n-are refrenul în spaniolă, nu rimează cu bonita, bailando sau boom-shaka-laka.

2. Mai tot internetul explodează, cei mai mulți bloggeri pe care îi citesc laudă piesa ca și când din fundul Deliei ar fi renăscut Janis Joplin, că ce versuri, câtă maturitate, dar ce mesaj controversat și ce realizare muzicală deosebită.

Acum două vorbe de la mine:

Măi copiii țării, eu sunt perfect de acord cu voi că 99% din muzica comercială românească este un căcat. D-aia nici nu ascult radio. Dar de aici și până la a crede că o piesă cel mult mediocră va salva industria de moarte, HPV și venirea Antichristului e cale lungă, prea lungă. „Da, mamă” este poate o melodie rezonabilă, cu niște versuri ceva mai lucrate decât vechile texte Genius, dar atât. Nici măcar nu va fi un hit, n-are nimic din imbecilitatea fredonabilă a unor bijuterii, a se nota malițiozitatea, precum „Gașca mea”, „Party in Transylvania”, „Cântec pentru prieteni” sau „Bikini Party”; mai degrabă un pseudohit, pentru că radiourile pentru taximetriști și manichiuriste o vor difuza în disperare (aka heavy rotation), dar peste 6 luni nimeni nu-și va mai aminti de ea. Prin comparație, putem râde de Nick până leșinăm, dar „Vino la mine” a scris istorie.

Este Delia o voce bună? Fără discuție. Însă o voce bună nu face nici cât șosetele tricolore ale lui Rareș Bogdan fără piese. Ori Delia și cam toate individele astea de prin showbiz sunt hired-guns. N-au un stil al lor, n-au o direcție muzicală clară, nu se țin de un gen, cântă ce primesc de la producători, fără vreo formă de discernământ sau selecție. I-au compus unii Deliei o melodie ascultabilă: ce frumos, stați pe pace, mâine îi vor da alții, sau aceiași, una jalnică. Pe care ea o va cânta bucuroasă. Viața merge mai departe, all filler, no killer!