Thursday, April 24, 2014

Mirosul înţepător de tutun al băşinilor din tipografie

Drama prezentului este că nu mai există alternativă la hipster sau cocalar: ori una, ori cealaltă, niciodată altceva. Se ştie, hipsterul citeşte. De faţadă, pentru a fi diferit, de dragul pseudointelctualismului, dar el citeşte. Citeşte cărţi pe suport tradiţional pentru că retro-fittingul său este nostalgic după mirosul hârtiei. Iar cărţile se fac la tipografie.

Şapoul de mai sus introduce un nou local deschis în Braşov care chiar aşa se numeşte, Tipografia (cratimă, fraierilor?). Îmi pare rău că n-au (încă) adresă de mail, aş fi trecut-o aici în toată splendoarea, cineva trebuie să ajute boţii spammeri. În mod evident, dacă se numeşte Tipografia nu poate fi decât un templu al hipsterelii: ceaiuri savante - checked, cafele ciudate - checked, atmosferă boemă - checked, blues şi jazz în fundal - checked, un perete gri închis pe care să scrie creativii cu cretă - checked, prostime - checked.

Dar pentru că nu sunt altceva decât nişte cocalari spoiţi de pe Wikipedia, uită că în localurile care se laudă cu licori la care aroma şi mirosul sunt totul nu se fumează by default. Pentru că de ce? Pentru că mirosul de tutun ieftin fu…pardon, alterează exact esenţialul. Cumva ca atunci când Roja Dove ar cere 1000 $ pe un parfum care candeşte indubitabil a râgâială fetidă de zugrav constipat.

Este deja un truism faptul că hipsterii n-au niciodată gusturi, ci fac lucruri doar ca să iasă în evidenţă, să li se pară lor că sunt speciali şi anti-cocalăreală, de unde rezultă că localul este relativ plin.

Dacă aveţi puţină decenţă, o să evitaţi Tipografia.

P.S. Singurul câştig e că am ascultat un disc întreg The Briggs până am scris tâmpenia asta.

1 comment: