Saturday, March 9, 2013

Nexus-6 plus 1

Dacă ai peste 25 de ani şi termenul Nexus-6 nu-ţi spune nimic, eşti un ignorant. De aceea nu mă feresc să afirm că lumea se împarte în cei care ştiu/au văzut/au citit şi cei care n-au făcut-o. E foarte simplu aşa! Primei categorii îi este evidentă şi legătura dintre Google, Android şi Nexus. Restul, aveţi timp să vă trataţi ignoranţa.
Pe scurt, am, primit de ziua mea o tabletă Nexus 7. Nu fac recenzie de produs, că n-am 0,01% din cât vinde Sebi Ghiţă dacă vizualizează trei ameţiţi postul acesta, însă mă tenta să realizez un unboxing video ca la carte, românii sunt pur şi simplu penibili când o fac: abia leagă două vorbe, iar din alea transcende un oribil accent moldovenesc.
Primo: eu am avut de când mă ştiu o problemă cu cretinii care-şi cumpără lucruri a căror principală condiţie trebuie să fie portabilitatea tocmai ignorând anterior amintita calitate. Per se, în mintea mea nu există laptop de gaming, notebook cu ecranul mare, tabletă de 10”, DSLR dacă nu eşti fotograf profesionist sau phablet. Singurul lucru mare şi cu portabilitate e pula.
Secondo: D-aia nu-s eu Steve Jobs şi de aia nu vor plânge pulifrici băşiţi ca Bucurenci şi Tudor Chirilă atunci când o să dau eu colţul: tableta de 10 ţoli e un căcat hipsteresc anti-bun simţ şi anti-comoditate. Cine dracu’ ar căra noptiera aia după el şi pentru ce motiv, în numele bunului şi milostivului Dumnezeu, ar face-o?
Tertio: Atunci când vinzi un device portabil, tai cu creonul roşu orice caracteristică inutilă pe care doar dobitocii ar folosi-o şi care ar urca preţul produsului sacrificându-i întocmai portabilitatea.
All these considered, Nexus 7 e poate cel mai bun gadget pe care am pus mâna în ultimii foarte mulţi ani, iar asta o spune unul care detestă tabletele în forma în care ele existau până la Nexus 7. E bun pentru că e construit exact cu cele două elemente esenţiale în cap: portabilitate şi menţinerea unui raport preţ/calitate onest.
N-are cameră pe spate: sfinte căcat, numai idioţii fac poze cu tableta!
N-are 10 inchi: foarte bine, o poţi băga oriunde aşa, chiar şi în cur. Asta dacă eşti obişnuit să vâri lucruri acolo, nu doar să scoţi, aidoma nouă, ăştia old-skool.
N-are ieşire HDMI: bine, mă, te duci în concediu ca să te uiţi la Xvid-uri de pe torrente pe lecedeul de la Ibis?
Are ecran 10:16, când, după cum s-a mai căcat o dată idei avangardiste idolul nostru Jobs, norma 4:3 e trecutul, prezentul şi viitorul. Decât că toate filmele, jocurile şi site-urile sunt optimizate pentru widescreen.
N-are slot de card: tu chiar ai vorbit serios cu căratul filmelor de pe torrente, nu?
Are Android, nu iOS, şi, se ştie, Android e un sistem vulnerabil şi de rahat: asta doar dacă utilizatorul e prost ca lemnul sau dacă e un mactard cu capul vârât în propriul cur ca nu care cumva să piardă ceva din mirosul propriilor băşini.
N-are display Retina, ci un amărât de IPS cu 216 pixel density: cum vă ia ameţeala numărând pixelii de la Angry Birds, au zis să nu vă strice ochii.
Nu costă decât 200 €, probabil foarte puţin peste cât face, deci nefiind de 10 ori mai scumpă, automat e proastă şi neelitistă, chinezărie ieftină.
Sunt convins că succesorul va repara toate aceste “neajunsuri”, până atunci, însă, mă bucur orgasmic de ceea ce am. I-am luat şi husă. Roşie, de la Noreve, a făcut cât un sfert din tabletă, dar asta e altă poveste.
Nu v-o recomand pentru că nu răspunde la niciunul din motivele pentru care v-aţi cumpăra tabletă.
Conform lui Sir Ridley, Deckard este un replicant Nexus-7.

Wednesday, March 6, 2013

Sile Android şi Nuţu Aioes

Printre cei mai trişti oameni din lume sunt cei pasionaţi de telefoane, indivizi capabili să peroreze ore în şir despre sisteme de operare, megapixeli şi aplicaţii. Sunt trişti pentru că fac rate la bancă pentru a-şi cumpăra telefoane pe care nu şi le permit şi de care cu certitudine nu au nevoie, telefoane pe care le vor folosi la a uploada pe Facebook poze cu copii, pisici şi mâncare, pentru a da share la pozele pseudo-hazlii de pe 9gag plus crâmpeie din înţelepciunea lui Paulo Coelho, dar şi, cum altfel, la descărcat aplicaţii inutile. Sunt foarte trişti pentru că sunt fie şomeri, fie drone mimetice lipsite de vlagă şi personalitate proprie, fie blogăraşi graşi, coşuroşi şi fără o meserie de om normal, aşa ca Arhi. Reality check: Specialist social media nu e meserie!

Eu sunt trist, la rândul meu, pentru că văd cât de falsă e problema telefoanelor şi a sistemelor de operare, şi, automat, cât de nătângi sunt oamenii.

Băieţii aceia aparent deştepţi care fac telefoane şi sisteme de operare pleacă de la o idee comună: cei care ne vor cumpăra marfa sunt extrem de proşti, într-atât de proşti încât sunt pişaţi pe ei, dar nici măcar nu-şi dau seama de asta. De aici, abordările se ramifică, dar interesul e acelaşi: să luăm banii proştilor.

Apple nu-i spune prostului că e prost, îl face să se simtă elitist pentru că plăteşte pe un rahat de telefon cam cât este PIB-ul unei ţări din Africa, îl leagă bine de mâini şi de picioare, îl taxează pentru orice, îi bagă pe gât cablu proprietar, dock station proprietar, iTunes ca să-ţi copiezi şi tu două manele, acolo, bluetooth decorativ, etc. Cu alte cuvinte, nu-l lasă pe prost să fie prost, dar nursingul ăsta costă enorm, la fel ca şi falsul gust al libertăţii.

Google face altfel: îl lasă analfabetului tehnologic privilegiul de a fi prost, îi pune gratis la dispoziţie toate oportunităţile pentru a gusta din prea plinul prostiei sale, îl convinge astfel că este mult prea prost pentru a fi lăsat să trăiască numai după capul său, iar la final începe să-i  ia bani pentru serviciile de asistenţă socială.

Dar omul pasionat de telefoane nu-şi va pune niciodată această problemă: el e mult prea ocupat să-şi umple viaţa cu aplicaţii şi sute de poze, întrebându-se din când în când candid, “bă, şi totuşi, care-i mai interlop, Nuţu sau Sile?”