Monday, September 16, 2013

Două cu cititul

Poporul român necocalar în accepţiunea clasică a termenului epatează prin citit şi băut de ceai. Deşi merg foarte bine mână în mână, o să perorez astăzi doar pe tema cititului. Cu toate astea, nicio librărie nu este intelectual băşită dacă nu vinde sau serveşte ceai.

Am remarcat două lucruri, asta a propos de citit, unul care ţine de edituri, altul despre cititori.

Primo: românii, cocalari sau necocalari, sunt foarte obsedaţi de tehnologie, telefoanele cu ecrane mari şi tabletele având vânzări record p-acilea. Logic este să-i dai si conţinut pe care sa-l acceseze de pe gadgetul abia cumpărat. Dar nu, editurile româneşti abia dacă au câteva sute de titluri în format ebook, uzual epub şi pdf, nicidecum mobi. Asta în ciuda faptului că snobăretul pro-citit îşi va lua Kindle e-ink care suportă…să vă aud? Mobi! Paranteză: pdf-urile o sug cu spume la gură ca format de carte. Ştiu foarte bine teoria la fel de băşită ca băutul de ceai în librărie că cartea (cacofonie intenţionată) are mai multă savoare puţind a hârtie, dar:

punctul a) pe o piaţă şi aşa destul de nişată, de ce n-ai profita de subnişa celor care vor să citească de pe eReadere, tablete sau telefoane? Pe Google Play şi pe Amazon cărţile electronice sunt foarte scumpe, dacă editurile româneşti le-ar vinde la 20-30 lei, cred că am putea vorbi fără teamă de cuvântul “profitabilitate”.

punctul b) argumentul hipsteresc al mirosului de hârtie este o idioţenie vintage ca orice altă idioţenie vintage. Lumea progresează! Dacă unora li se pare ubercul să care cinci kile de cărţi, de ce nu li se pare cul şi mirosul de bălegar al cailor care trăgeau trăsurile?  Dă-le dreacu dă maşini! Iar dacă aş avea acum un borac de şcoală, i-aş cumpăra tabletă pe care să-şi ţină toate manualele. De ce să-şi rupă spatele cu un ghiozdan burduşit cu cărţi?

Secundo: A fost careva curios să facă un profil al cititorului român? Mihaela Rădulescu, Cătălin Botezatu, Tudor Chirilă, diareile lui Cărtărescu, panseurile ipocrite ale lui Liiceanu, ideile preţioase ale lui Pleşu, ziariste ratate ca Floriana Jucan, Coelho, Dan Brown, astea-s cărţile care se vând. Mizerii! Şi mai simplu: argumentul imbatabil pentru inexistenţa unui bun gust literar este chiar lista celor mai citiţi bloggeri din România. Bloggerul Arhi, de exemplu, este al doilea pe lista de mai sus. N-ar fi atât de deranjant dacă doar ar scrie prost. Nu! El este abisal de agramat, şi în ciuda gramaticii cu care n-are nimic în comun, cititori sunt căcălău. Deci ce speranţe poţi avea ca oamenii ăştia care nici la bloguri n-au gusturi să poată fi în stare să fie selectivi sau, vai doamne, elevaţi cu ceea ce citesc?

În concluzie, dacă citeşti bloguri şi biografii de Bianca Drăguşanu nu înseamnă că citeşti. Nici dacă bei ceai când răsfoieşti o carte sforăitoare şi sfătoasă despre nimic scrisă de Pleşu nu înseamnă că citeşti. E chiar de preferat să nu mai citeşti! Şi aşa doar te făceai.

14 comments:

 1. Atata vreme cat exista softuri decente de transformat orice format in mobi, traiasca kindle. Timp sa fie, ca de baut se poate bea si bere cat citesti :))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Savvy este să porneşti de la ideea că utilizatorul este analfabet tehnologic, aşa încât trebuie să-i dai content direct utilizabil, fără Calibre & co. :)

   Delete
 2. Ieri mi-am aruncat pur şi simplu peste (un) gard (oarecare) stiloul. Scria foarte bine, n-avea nimic stricat. Scumpişor, cumpărat acum un an juma'. De ce l-am aruncat? Simplu: mi-am dat seama (am constat!) că în ziua de azi lumea scrie cu pixul. Şi că de fapt nu cu ce scrii e important ci ideile pe care le transmiţi contează. Iar astea pot fi scrijelite pe foaie şi cu un banal creion. Scrisul de mînă n-a dispărut ci a devenit un element ajutător al celui virtual...
  Exact ca-n cazul cărţilor, de altfel: bună sublinire - decît să-ţi cari geamantanul de cărţi în călătorie mai bine un kindle. Şi un carneţel şi pix cu care să notezi ceva idei.

  ReplyDelete
 3. Mai bine nu cari nimic, nu citesti nimic, te uiti la ecranizare. Muhaha va dati seama cum ar fi o ecranizare dupa Plesu?!

  ReplyDelete
 4. Vezi ca il uiti pe Dan Puric! Pe langa aia mentionati de tine nu uita de Editura Trei care pe langa cele 2 carti bune pe care le are, are cacatul ala de serii de carti self help Cum sa te porti cu copilul, cum sa iti alegi partnerul si toate cacaturile alea idioate sau cartile lor care se vor semi-stiintifice. Cand eram in facultate s-a tinut o conferinta ca scosese nush ce idiot o carte despre jocuri video si cum sunt pentru adolescenti cu angoasa si cei care nu si-au pierdut copilaria. Un cacat ordinar de carte pe care as cumpara-o ca sa o ard in Piata in timp ce vorbesc in limbi. Alte carti semistiintifice sunt alea cu analiza tranzactionala care incearca sa o faca pe Mirela de la 5 sa inteleaga de ce scenariul ei de viata l-a inclus dintotdeauna pe Costica si faptul ca nu are orgasm este din cauza comunicarii defectuase dintre ei doi care este pe schema parinte-copil.

  Si ultima categorie care am vazut ca e mare success acum, categoria de NLPisti. Acum toti sunt mentalisti frate si daca te uiti la ei dintr-o parte inseamna ca ii doresti si vrei sa te freci de ei ca asa scria pe pagina 64 la Cum sa fii Barbatul pe care il merita.

  Asta e nivelul.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cum naiba de am uitat să-l pomenesc pe Dan Puric? Gizăs fucking Craist, el este dumnezeul sfertodocţilor ultranaţionalişti.
   A propos, înţeleg că s-au epuizat preorder-urile la nu ştiu ce labă de carte păstorită de Florin Piersic Jr.

   Delete
  2. Lasă drăgălașa că de Purecu s-a ocupat je! He he he!

   Delete
 5. Ca să plece cititorul de la origni recomand, în această ordine, următoarele cărți la un ceai de pătlagină: "Cultura legumelor in camp si solarii" ed. MAST, "Cresterea caprelor" de Hans Spoth la ed. MAST, "Altoirea pomilor" de Florea Lupescu ed. MAST, pentru limitarea numărului de știri despre otraviți prin pădurile patriei :"Ciupercile din flora spontana a Romaniei - Microenciclopedie ilustrata. Manualul culegatorului si consumatorului autohton. Ghid de identificare a peste 300 de specii de ciuperci comestibile si otravitoare de pe teritoriul Romaniei" de Dr. Ing. Ioana Tudor ed. Gramen,

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mai recomand ca lectură de seară "Gramatica de baza a limbii romane (+ caiet de exercitii)" al Academiei Române, exercițiile se pot face in timp ce se mestecă un complex B, ca puniție că ai uitat tot din clasa a V-a. Dacă vrei o lectură grea, recomand "Istoria românilor", volume ce trag măcar o oca fieșcare, numai bune de citit în tren sau pe bancă în parc. Din păcate nici una din aceste cărți nu e în format electronic. Propun însă, pentru minunații snobi, un ebook reader cu ecran color pe verso care să afișeze coperta cărții citite.

   Delete
  2. Strașnice tips and tricks-urile, dar ceva mai ușor, ca de citit pe budă n-ai? :-P

   Delete
  3. Pentru cei ce apreciază buda ca loc de citit, dacă vrei să-ți amorțească picioarele: "Neuromantul" de William Gibson, lectură scurtă "Porn Star Secrets of Sex " iar de reculegere "Confesiunile Sf. Augustin".

   Delete
  4. Verificat personal: Dan Brown merge perfect pe buda. Chiar simti actiunea... fuge, se opreste, se ascunde dupa colt, iese tiptil, trage cu arma, explodeaza, zboara... Vorbeam de bolul fecal, logic...

   Delete
 6. Decat nimic sunt bune si cartile lui Coelho si Dan Brown. Oricum peste tot e la fel, majoritatea vor lecturi usurele...

  Cat despre biografiile lui Chirila, Botezatu si Mihaela Radulescu... fiecare cu eroii lui. Eu unul am devorat cartea asta:
  http://www.goodreads.com/book/show/319464.White_Line_Fever

  ReplyDelete
 7. Adaug The Heroin Diaries sau cartea lui Duff McKeegan. Nu mai vorbesc de autobiografia lui Pete Townshend.N-a realizat cât Raduleasca, da' între două de Pleșu merge. :-D

  ReplyDelete