Wednesday, July 31, 2013

Excesul de logistică e o probă a non-valorii

Istoria ne-a învăţat că mediocritatea şi incompetenţa se ascund cel mai bine în spatele tehnologiei, iar de acolo au tendinţa de a se supraevalua şi de a preda lecţii de viaţă. De aceea, este momentul să plantăm, apoi să cultivăm şi la final să recoltăm puţin discernământ, puţină decenţă şi ceva gust.

 • Cel mai scump echipament de schi nu te face un schior bun.
 • Cel mai nou mouse Mad Catz R.A.T. nu te face gamer.
 • Cel mai subţire macbook pro nu te face un creativ avantgardist cu viziuni minimaliste.
 • Cele mai bune căşti din oferta Audeze nu te fac audiofil.
 • Cel mai dotat aparat foto atârnat de gât nu te face un fotograf adevărat, chiar dacă tu insişti să-ţi adaugi cuvântul “photography” la numele de pe Facebook. (You fucking tosspots, nimeni nu mai e Ion Viorel, toţi sunteţi Ion Viorel Photography!) Şi tot aici, nu orice sesiune foto cu doi pitecantropi într-un lan de coaiele popii este artă.
 • Cel mai lung păr şi cea mai deprimantă barbă nu te fac poet.
 • Cel mai exclusivist stilou Montblanc nu te face scriitor.
 • Cel mai puternic Mercedes nu te face businessman.
 • Cea mai lungă pulă nu te face amant.

Problema nu sunt ei, ci prostimea superficială care se lasă sedusă de tot bling-blingul de la suprafaţă şi-i validează ca mari artişti emeriţi ai domeniului în care-şi exercită cu voluptate impostura. Iar la urmă, aceeaşi prostime se lamentează burghez că nu mai avem valori. Exemplele ar fi multe: just take a look around or in the mirror!

7 comments:

 1. Cel mai scump echipament de ski te face invidia parveniților.
  Cel mai nou mouse Mad Catz R.A.T. te face onanist cu simțuri fine.
  Cel mai subțire macbook pro te face să te bășești environmentally friendly.
  Cele mai bune căști nu compensează pentru dopurile de cerumen apărute de când nu te mai șterge mă-ta în urechi.
  Cel mai dotat aparat foto te face să arăți ca o vită care vine seara de la păscut, pentru că și vaca folosește talanga pentru același scop, să dea de știre ca e acolo.
  Părul lung și barbă deprimantă te fac nespălat notoriu.
  Cel mai exclusivist stilou te face semidoct.
  Cel mai puternic Mercedes te face chioșcar imediat ce dai de ăla de crede că elicopterul e semn de businessman.
  Cea mai lungă pulă nu compensează pentru toate de mai sus, jenează la mers iar fututul devine un spectacol privit de la distanță.

  ReplyDelete
 2. Impostura e arta. Tine de adaptare si evolutie, impostura e menirea aluia de stie de toate si mai nimic concret, dar totusi suficient, cat sa faca fata situatiilor. Supraspecializarea, in schimb, e la capatul celalalt, membrii captivi isi revendica un podium elitist, obsedati fiind ca nu cumva vreun impostor tenace, bagpulist, eventual si talentat, sa le rapeasca toata truda si abnegatia.

  ReplyDelete
 3. Dacă te referi la supraspecializarea adevărată, făcută prin studii, atunci nici un impostor, oricât de talentat, nu răzbește pe podiumul elitist iar obsesiile lor sunt legate de domeniul în care s-au supraspecializat.
  Dacă supraspecializatul e tot un impostor care a găsit o nisă inutilă de pseudo-informație (exemplu: să știe și ce a căcat Velea) cu care să uimeasca tagma băloșilor, atunci nu e nici o diferență, căcatul pute la fel.

  ReplyDelete
 4. Bine punctat: gustul de căcat nu poate fi cuantificat, deci nu contează că ai luat pe vârful degetului sau ai mâncat o găleată întreagă.
  Asta ar fi deja culmea MBA-ului: specializarea în Alex Velea. :)

  ReplyDelete
 5. @Anonymous: Legat de obsesii, faza tine daca exista si pasiune undeva pe la mijloc.
  Si pana la urma, conteaza cine numara voturile, vorba lui visarionovici.

  ReplyDelete
 6. @Geo - fără pasiune nu ajunge nimeni să fie supraspecializat într-un domeniu (mă refer la domenii care contează pentru unom cu cap). Din ceea ce spui tu îmi miroase a idee: "degeaba ai învățat tu bă, că eu sânt jmecher și dăștept și te fac." (greșelile sunt voite). Se aplică tot pentru lucruri futile. Din pucntul meu de vedere singura supraspecializare adevărată există în domenii științifice, industiale, culturale, socio-economice, când inculpatul mănâncă cărțile pe genunchi toată viața și face spume la gură din pasiune atunci când vorbește despre subiect.
  În rest, voturile să le numere cine o vrea, sau cum le spun acum noii iconoduli: like.

  ReplyDelete
 7. Ai uitat de:
  - dacă ai cumpărat un catastif de cărți de la anticariat, nu te face mai cult (probabil au fost luate pentru că se potrivesc cu mobila)
  - ochelarii cu rame negre și pătrățoase nu te fac un designer
  - faptul că urmărești toate buticurile retro și editezi toate fotografiile nu te face o regină retro
  - faptul că ai discuri de vinil, nu te face să ai mai multă cultură muzicală
  ... și multe altele :)

  ReplyDelete