Saturday, June 22, 2013

Paradoxul hip hop-ului românesc

La originile sale, rap-ul (hip hop) a scos nasul ca o muzică a maselor rupte-n cur, deloc elitistă, cât foarte protestatară şi cu un adânc mesaj social. Că ulterior au apărut tot felul de poeţi rap, cu texte metaforice şi idei filsofice, asta deja este o altă poveste. Una peste alta, însă, rap-ul nu este o muzică a burghezilor sau a oamenilor periculos de şcoliţi sau, doamne fereşte, excesiv de inteligenţi.

În ţara noastră există legenda că dacă asculţi Paraziţii, de exemplu, eşti un om foarte deştept pentru că Paraziţii sunt foarte deştepţi. Paradoxul pe care-l invoc, însă, trăieşte prin cei care ascultă muzica rap în România: deşi, repet, hip hop-ul trece ca o muzică făcută de oameni inteligenţi pentru cei ca ei, în realitate aproape toţi ascultătorii sunt imbecili. Cu alte cuvinte, atâta vreme cât o formă de artă are trecere printre dobitoci, într-o mare măsură ea este dobitoacă, contrar percepţiei generale. Puţină reductio ad absurdum pe contraexemplu clarifică raţionamentul de mai sus: Rush nu fac o muzică pentru cretini pentru că nimeni nu cunoaşte cretini care să asculte Rush.

Sărmanul Cheloo…sigur ştie că este modelul de viaţă al bodyguarzilor îndopaţi cu steriozi şi al cocalarilor cu Golf 3, dar el tot se mai crede foarte deştept. E ca şi când Peter North ar spera la un Oscar!

3 comments:

 1. Primeste dom'le cat de curand, ca doar are pagina pe IMDB.
  http://www.imdb.com/name/nm0000561/

  ReplyDelete
 2. scriu si eu.. dar ca tine

  ma usturau ochii cand iti citeam porcariile.nici macar bucuria lecturii nu o mai am la tine.

  nu uita de unde ai plecat vecine si uita-te in oglinda.

  nobody gives a fuck about you

  ReplyDelete
  Replies
  1. Faptul că citeşti nişte porcării care-ţi provoacă iritare oculară, porcării pe care ulterior le mai şi comentezi, spune foarte multe despre câtă minte (nu) ai.
   Hai să cultivăm niţică logică, ce zici? Ia să vedem noi care-i mai prost: eu, pentru că scriu nişte porcării, sau tu, pentru că stai să le citeşti, comentezi şi să mă valorizezi giving a fuck on my opinions? Sunt sigur că tu! :D

   Delete