Wednesday, March 6, 2013

Sile Android şi Nuţu Aioes

Printre cei mai trişti oameni din lume sunt cei pasionaţi de telefoane, indivizi capabili să peroreze ore în şir despre sisteme de operare, megapixeli şi aplicaţii. Sunt trişti pentru că fac rate la bancă pentru a-şi cumpăra telefoane pe care nu şi le permit şi de care cu certitudine nu au nevoie, telefoane pe care le vor folosi la a uploada pe Facebook poze cu copii, pisici şi mâncare, pentru a da share la pozele pseudo-hazlii de pe 9gag plus crâmpeie din înţelepciunea lui Paulo Coelho, dar şi, cum altfel, la descărcat aplicaţii inutile. Sunt foarte trişti pentru că sunt fie şomeri, fie drone mimetice lipsite de vlagă şi personalitate proprie, fie blogăraşi graşi, coşuroşi şi fără o meserie de om normal, aşa ca Arhi. Reality check: Specialist social media nu e meserie!

Eu sunt trist, la rândul meu, pentru că văd cât de falsă e problema telefoanelor şi a sistemelor de operare, şi, automat, cât de nătângi sunt oamenii.

Băieţii aceia aparent deştepţi care fac telefoane şi sisteme de operare pleacă de la o idee comună: cei care ne vor cumpăra marfa sunt extrem de proşti, într-atât de proşti încât sunt pişaţi pe ei, dar nici măcar nu-şi dau seama de asta. De aici, abordările se ramifică, dar interesul e acelaşi: să luăm banii proştilor.

Apple nu-i spune prostului că e prost, îl face să se simtă elitist pentru că plăteşte pe un rahat de telefon cam cât este PIB-ul unei ţări din Africa, îl leagă bine de mâini şi de picioare, îl taxează pentru orice, îi bagă pe gât cablu proprietar, dock station proprietar, iTunes ca să-ţi copiezi şi tu două manele, acolo, bluetooth decorativ, etc. Cu alte cuvinte, nu-l lasă pe prost să fie prost, dar nursingul ăsta costă enorm, la fel ca şi falsul gust al libertăţii.

Google face altfel: îl lasă analfabetului tehnologic privilegiul de a fi prost, îi pune gratis la dispoziţie toate oportunităţile pentru a gusta din prea plinul prostiei sale, îl convinge astfel că este mult prea prost pentru a fi lăsat să trăiască numai după capul său, iar la final începe să-i  ia bani pentru serviciile de asistenţă socială.

Dar omul pasionat de telefoane nu-şi va pune niciodată această problemă: el e mult prea ocupat să-şi umple viaţa cu aplicaţii şi sute de poze, întrebându-se din când în când candid, “bă, şi totuşi, care-i mai interlop, Nuţu sau Sile?”

2 comments:

  1. Toți căcații să fie moțați sau cum să guști din propriul căcat. Mai pe înțelesul lăbărțatelor mase, degetețele nespălate care dau în touch screen-il dus apoi la buzișoare te fac un fel de coprofag.

    ReplyDelete
  2. Ce greţos poţi descrie telefonia băi anondin...

    ReplyDelete