Friday, February 15, 2013

De ce este James Bond un model

Mi-a plăcut personajul lui Fleming din momentul în care am pus mâna pe prima carte apărută la noi. Atenţie, am spus că îmi place, nu că-s fan James Bond, îi las fanboismele lu’ Mircea Badea, nu-şi cumpărase el ceas Omega pentru că aşa avea Bond în Quantum of Solace? Îl prefer pe Bond-ul din cărţi celui din filme, asta neoprindu-mă să-mi fac preorder la colecţia Bond 50 încă din ianuarie anul trecut. BTW, dacă vrea cineva să o cumpere, Amazon UK e soluţia, preţul e cam jumătate din cel la care găsiţi cele 22 de filme în România.

Spuneam că-l prefer pe James Bond-ul literar celui din filme pentru că până  la Daniel Craig am avut o problemă cu fiecare interpretare a personajului: Connery, deşi foarte bun din punct de vedere fizic şi al atitudinii, e pe alocuri libidinos şi sex-addict, George Lazenby nu se pune, jucând într-un singur film, Roger Moore arăta bine, se îmbrăca impecabil pentru dezastrul vestimentar reprezentat de anii ‘70-‘80, dar nu era deloc convingător în scenele de lupte, păreau o păruială ca între fete. Timothy Dalton mi se pare un actor senzaţional, dar deloc potrivit pentru Bond, aproape că a îngropat seria, iar Brosnan e un Bond fătălău, deşi în alte roluri îmi place şi el foarte mult. Craig, însă, e perfect, aproape identic descrierii lui Fleming.

Dar nu detaliile fizice sau cele actoriceşti sunt cele pentru care am scris postul prezent, ci “the big dick attitude” pe care o are James Bond. Una e să ai pulă mare, alta e să ai şi atitudine de bărbat cu pula mare, atitiudinea e cea care face diferenţa dintre taurul comunal bine dotat şi homo sapiens magna pulam, iertaţi dog latin-ul. Că o puţă mică explică foarte multe în societatea noastră nu mai este un secret, ce ne facem, însă, cu închipuiţii care cred că au pula mare, dar au activităţi de puţulică liliputană? Îi comparăm din nou cu James Bond: pentru că are atitudine de pulă mare, 007 face nişte lucruri doar pentru că e nevoit să le facă. Va sări cu paraşuta pentru că trebuie, va apăsa pe trăgaci pentru că nu are o altă variantă, va escalada un munte cu mâinile goale pentru că n-are elicopter la dispoziţie. Le face, dar nu-i provoacă plăcere şi ştie că nu are de probat lungimea pulii prin nimic. Pe de altă parte, parapantistul, alpinistul, surferul, practicantul de sporturi extreme, el face toate nebuniile alea  pentru că-i plac şi fiindcă aşa se minte singur de ce pulă mare are.

Nu ştie că the big dick attitude vine de la creier şi de la lucrurile cu adevărat interesante cu care-l ocupi. Ori ce e aşa interesant să atârni de o coardă la 3000 de metri? În tot acest timp ai putea citi o carte, vedea un film, bea un vin bun, vizita Berlinul sau fute o femeie interesantă, lucruri pentru care creierul ţi-ar mulţumi.

3 comments:

 1. Ii pui in aceeasi galeata pe cei care se catara, se dau cu parapanta sau fac surfing pentru a-i impresiona pe altii (motivatie extrinseca - o fac pentru a obtine confirmare/apreciere din exterior) si pe cei care o fac pentru ei (motivatie intrinseca - o fac de dragul si placerea de a o face, si sunt fericiti in felul asta).

  La fel ar putea zice si ei despre cineva care citeste o carte: ce e asa de interesant sa te izolezi in casa, cu fundul intr-un fotoliu, si cu o carte in mana? Nu mai bine iesi in natura cu cativa prieteni buni, faci miscare sanatoasa si traiesti pe pielea ta propriile experiente autentice?

  Ma insel daca speculez ca nu ai incercat niciodata aceste activitati, si le judeci fara sa cunosti prea bine subiectul? In genul vulpii care zice ca strugurii sunt acri?

  ReplyDelete
 2. Personal nu inteleg ce motivatie intrinseca ai avea atarnand de vreo coarda, in afara autoconvingerii ca esti cu adevarat extraordinar facand ceva cu adevarat inutil, dar generator de adrenalina.
  Cartea iti mai destupa mintea, tot are o utilitate.
  Si da, ai dreptate, visez sa mor inghetat pe Everest.

  ReplyDelete
 3. Sa iti dai cu parerea si sa condamni ceva ce nu intelegi, si sa te mai si mandresti cu asta...
  Sunt sigur ca ai citit o gramada de carti ca sa ajungi la nivelul asta de dezvoltare.

  ReplyDelete