Friday, December 21, 2012

Mitul cititului la români

Un principiu foarte sănătos spune că decât o carte proastă, mai bine un film decent. Pe de altă parte, neamului nostru de impostori îi place la nebunie să epateze, să pară altceva decât este. Am mai scris, e, pe scurt, teoria curveniei. Aşa că toată lumea citeşte pe motiv că dă bine la impresia artistică. Bestsellerurile româneşti sunt, cum altfel, talente literare unul şi unul: Mihaela Rădulescu, Cătălin Botezatu şi Tudor Chirilă.

Deloc suprinzător este şi aşa-zisul top al celor mai citiţi bloggeri români; unul dintre ei se autointitulează “senior al internetului” şi, plin de fină autoironie, spune despre dânsul că este gras şi urât. Ceea ce, între noi fie vorba, chiar este, dar ar fi prea facil să cădem pradă perdelei de fum pe care o crează cu parşivenie pentru a distrage atenţia de la adevăratul său defect. Problema lui Arhi nu este grăsimea sau urâţenia, ci prostia. Habar n-are că “tăntălău” nu există în limba română. Poate “tontălău”! 

Faptul că el şi alţi A-listeri sunt proşti de put nu-i împiedică pe români să-i citească. Aşa că, vorba lui Frank Costello, “I'm gonna make a fuckin' ruling on this right now”: cititul de bloguri dăunează ireversibil inteligenţei şi bunului simţ!

1 comment: