Wednesday, December 19, 2012

Bucuria retardatului

Una dintre cele mai jegoase fiinţe de pe faţa pământului este cocalarul anti-cocalari. Doar pentru că nu merge în cluburile în care se ascultă Inna şi Dj Futemăncur, se crede superior, chiar dacă e cel puţin la fel de mainstream şi cocalar cu ai săi Kings of Leon, Bruno Mars, Octavian Paler, Dan Puric şi Lana Del Rey.

Cocalarul anti-cocalar se bucura zilele trecute nevoie mare pe Facebook şi pe câte alte siteuri pe motiv că a luat foc un club din Braşov şi o ardea plin de ironii de autobază la adresa penibililor care frecventau locul.

Identific trei non-sensuri şi un corolar în tot acest demers:

1. Gustul căcatului mi se pare necuantificabil, respectiv nu văd vreo diferenţă între a mânca o linguriţă de căcat şi a mânca o întreagă basculantă. Odată ce mânânci rahat, teoria cu “răul cel mai mic” nu mai funcţionează. La modul general, ea nu funcţionează decât pentru labilii emoţional în căutare de scuze. Dacă vreunul dintre glumeţii de pe internet ar fi ascultat Darkthrone sau Nitzer Ebb, să spunem că admit existenţa unui oarecare elitism, deşi extrem de provincial, dar când asculţi tot mizerii mainstream, automat tot cocalar te numeşti.

2. Derivă din prima idee şi readuce în faţa ceva ce tot repet pe aici: e inutil şi anti-evoluţionist să te raportezi la unii mai proşti ca tine, iar senzaţia să te blazeze. Într-un final vei ajunge exact acolo, foarte jos. Ideal este să te compari cu ăia mai răsăriţi, să te frustreze treaba asta şi să faci ceva în acest sens. A propos, frustrarea e de bine, e poate cel mai eficient catalizator din istorie şi substantivul “frustrat” nu există în limba română.

3. Istoria ne mai învaţă şi că omul prost are tendinţa de a distruge lucrurile care nu-i plac sau pe care nu le înţelege. De la pişatul pe pictura rupestră şi până la acuzaţiile de erezie finalizate cu arderi pe rug, homo sapiens n-a fost niciodată o fiinţă tolerantă. Perfect de acord că există lucruri care trebuie interzise by default, cum ar fi fumatul în locurile publice şi dreptul de a fi părinţi pentru cuplurile homosexuale, dar, în general, a interzice ceva e cea mai proastă soluţie.

De aici şi corolarul: în loc să ne bucurăm ca nişte dobitoci că arde nu ştiu ce căcat pe care-l frecventau unii şi care nouă nu ne place, fie el biserică, bazar, club, manelărie, moaşte, Antena 3 sau bătaia pe promoţii, mai bine încercăm să fim parte a unei societăţii care, niţel mai educată fiind, nu apreciază aceste lucruri la scară largă.

Una dintre cele mai mari victorii în faţa mea a fost aceea că nu mi se mai pare nimic spectaculos sau exclusivist în a fi anti-manele, anti-clubbing, anti-antimainstream, anti-sistem, anti-revelion, anti... Sunt doar F.O.A.D. cu încadrările şi v-o doresc şi vouă!

2 comments:

  1. Toate anti anti astea sunt doar comportamente de oameni teribilisti care nu au iesit din adolescenta si nu stiu ei multe lucruri ci doar ca e cool sa fim diferiti. Eu ii vad in mai multe trepte....mereu am preferat un cocalar de-ala original in locul unui cocalar hipster. Cocalarii originali au un fel de modestie asa in ei, cum are taranul roman din cartile lui Preda....in schimb cocalarul hipster si cocalarii care se considera peste medie sunt plini de pareri, pareri totalitariste si o aroganta rara. Cocalarul roman hipster se duce la concerte de boluri tibetane sau la un concert didgeridoo cantat de un ratat care n-a iesit nici el din adolescenta si apoi se considera mare cunoscator de arta fina. Sau mai sunt aia care zic ca lor le place cum regizeaza "Ingrid Bergman" (Ingmar Bergman) sau "ca Kafka" e cel mai mare geniu care a trait vreodata pe acest pamant. Ei n-au vazut niciun film de Tarkovsky dar Solaris e filmul vietii lor. Astia sunt cocalari care s-au hranit din niste concepte/idei generale care daca sunt bune, sunt bune dar nu, nu le trecem printr-un filtru rational ca sunt altii mai prosti decat noi oricum. Si cocalarii astia cu o treapta peste cocalarul ala dobitoc, astia sunt intr-adevar extrem de enervanti pentru ca astora nu le poti explica lucruri, nu poti sa ai o discutie in contradictoriu cu ei, pentru ca ei sunt oricum peste medie si sunt orbiti de aroganta lor de cacat de gandac cocalar.

    ReplyDelete
  2. Cel mai tragic este ca toti acesti netoti se valideaza uman intre ei. De aceea, n-ai cum sa-l convingi pe un d-asta ca mintea sa produce gunoi atata vreme cat alti 200 din cercul sau gandesc tot cu miros de gunoi.

    ReplyDelete