Monday, February 27, 2012

Faux anti-mainstream e tot mainstream

Cuvântul la ordinea zilelor noastre este "retro" şi sinonimele sale. Ceea ce acum câteva zeci de ani putea reprezenta un căcat dacă nu sinistru, măcar cât se poate de banal, astăzi e religie sau capodoperă.
Nu cred că The Artist e un film prost, însă sigur nu răsare soarele din curul regizorului, aşa cum încearcă să se inducă ideea. A mirosit un trend, a făcut în 2011 exact ce făcea Buster Keaton în anii '20 şi toţi pseudointelectualii îl ling acum la ouă.
Asta-i moda, ăştia-s oamenii: dacă scot un remake după Pong şi mă laud că-s developer indie, cocliţii mă vor venera.
Înduioşător şi deopotrivă înfricoşător e că în baza acestui raţionament, peste, să zicem, 80 de ani, unul va scoate un album în manieră Vama Veche, iar toată lumea va spune că e noua minune muzicală a vremii.

P.S.1: Când un fals elitist afirmă că el se uită la filme franţuzeşti pentru că nu sunt mainstream, puteţi să-i futeţi liniştiţi un bocanc în bot: minte ca un porc ignorant în faţa evidenţei.
P.S.2: De pe Wikipedia: "Michel Hazanavicius was born into a Jewish family from Lithuania". Dacă Ricky Gervais, şi nu incolorul Billy Crystal, ar fi prezentat gala, nu rata acest amănunt banal. :)

No comments:

Post a Comment