Thursday, September 15, 2011

Bagaj kontroll sau cum să cazi prost pe tehnică


Ieri, la plecarea din Florenţa, care, a propos, bate la fundul gol cam tot ce înseamnă Italia, a fost puţin ca-n filmul ăla după Lemony Snicket, „A series of unfortunate events”. O căldură criminală prin pieţele florentine, căldură pe autostradă, căldură în pantalonii mei, căldură maaaare prin sistemul de navigaţie, moment la care pot da drumul invocaţiei către muză, pă sistem antic. Am un Mio Moov 470 sau 480, nu-mi amintesc exact modelul, la vremea la care l-am cumpărat era printre cele mai scumpe iar lumea mi l-a recomandat cu căldură. Greşeală fatală, mai ales că eu nu ţin niciodată seama de ce spune lumea, pe care o consider formată într-o proporţie zdrobitoare din proşti cărora le curge salivă din gură. Nepasionându-mă subiectul navigaţiilor, nici n-am făcut ceea ce fac de obicei, respectiv să mă îngrop cu nasul în zeci de review-uri de pe internet. Aaaaaa, până să se trezească vreun deştept să-mi comenteze doct că trebuia să fac update la hărţi, la dracu, nu ştiu cum de-mi dăduse şi mie prin cap treaba asta.
În fine, hai cu invocaţia: nu ştiu cine e patron la Mio, nu ştiu cine-s membrii boardului, nu ştiu cine se ocupă direct de realizarea hărţilor şi, sincer, nici nu-mi pasă. Tot ce le doresc, însă, este ca nevestele lor să-l lingă-n cerul gurii pe Jabba the Hut, ca un Michael Jackson dintr-un univers paralel, venit printr-o falie atemporală să facă cu copiii lor un trenuleţ al pulelor în cur pe ritmuri de conga, iar pe ei să-i fecundeze Regina Alienilor cu Chest Bursteri tripleţi. După câteva ore de condus prin Italia şi Slovenia, GPS-ul s-a gândit că ne-ar plăcea să vedem Croaţia la lumina lunii. La asta s-a ajuns tot dintr-un nefericit eveniment: hotelul din Florenţa avea internet pe bază de pagină de login, iar HTC-ului meu îi era constant refuzată conexiunea, altfel aş fi avut pe Google Maps traseul corect.
Pe mine unul mă înspăimântă popoarele din fosta Iugoslavie, despre care nu ştiu decât că sunt bune la fotbal, că au Laibach, că habar n-au engleză şi că, de obicei, au un talent inegalabil în a porni războaie, încă de pe la începutul secolului trecut. Aşa că deja mă vedeam aidoma lui Richard Gere în filmul ăla de rămâne el prizonier pe la chinezi, doar că slabe şanse să se îndrăgostească de mine avocata, mai degrabă vreun Cătălin Botezatu de pe la vama croată. Din fericire, după vreo sută de kilometri, 10 € decartaţi pe nişte taxe obscure şi, mulţumită aceluiaşi GPS, o escală la o frontieră închisă, am ajuns la vamă, aia bună. Acolo, ceva deosebit: vameşul ungur, un dârlău, care, pesemne, se plictisise să tot stea de poveşti cu omoloaga croată, o doamnă aflată la menopauză, care, în mod cert, suspina că-i pierde pe Ţociu şi Palade. Aşa că am auzit din gura sa, cu un superb accent sovietic ce amintea de filmele cu James Bond, catch phrase-ul meu favorit: „bagaj kontroll”. Mă şi vedeam cu toate catrafusele în mijlocul drumului, dar omu’ ştia ce căuta, „ţigariet, alcool”. Un la fel de rusificat „No cartuş”, în vreme ce cotrobăia cu nesaţ printre genţile de la Florenţa şi Camperii mei l-a oprit din căutări, aşa că după vreo 12 ore de condus, am ajuns la Budapesta, unde navigaţia a mai făcut o ultimă aroganţă, de parcă ar mai fi contat.
Învăţătura pe care am tras-o din asta e că-n viaţă, ca şi-n presa făcută cum trebuie, trebuie să verifici informaţia din trei surse. Şi am mai învăţat să nu-mi mai cumpăr niciodată ceva marca Mio!

Wednesday, September 14, 2011

Prostul, ep.1: Turnul din Pisa

Cu această ocazie voi începe ceea ce vreau a fi magnum opus-ul personal, respectiv un manual de identificare rapidă şi eficientă a prostului, categoria umană cea mai jegoasă şi mai enervantă de pe lume. Sunt mulţi, (unii) sunt din cale afară de agresivi, alţii disimulează foarte bine, cert e că prostul e tot mai prezent în cotidian. Notă pentru cei care, pentru a mia oară, vor crede că e despre ei: nu-i problema mea că vă regăsiţi singuri, ci a voastră. Eu n-am explicaţii de dat!

Prostul (denumit şi dobitocul, retardatul, cretinul, abisalul, idiotul, etc.) merge în vacanţă prin locuri de care a auzit el de la lumea bună că trebuie vizitate. Oricum, prostul e pe bază de "vizitat" în concediu, să nu pară mârlan ca ăia de all inclusive, puşi pe umplut burtoacele sau ca piţipoancele duse în vacanţă de şoping. Nu, el se vrea mai fin, mai pă cultură. Prostul află că în Pisa e un turn mai strâmb el, aşa. Habar n-are de ce e strâmb, dar dacă e de vizitat, se duce să-l viziteze. Acolo, pentru că e prost, se pozează susţinând turnul. Bietul prost crede că e amuzant sau că tocmai a făcut o poză foarte reuşită printr-un pişat de forced perspective pentru care îl vor invidia prietenii săi la fel de tâmpiţi. E doar înfiorător de prost şi tocmai ce s-a identificat!