Wednesday, August 18, 2010

Prostia trebuie carbonizată

La un moment dat, în Watchmen este o scenă absolut minunată, în care Rorschach e pus să spună ce vede el dintr-o serie de desene, răspunsurile urmând să-i evidenţieze firea violentă. Chiar dacă în mintea sa se succedau cuţite, râuri de sânge, mâni şi picioare amputate, cu un calm imperturbabil, omul le povestea medicilor că vede copii şi porumbei ai păcii. Trăiesc o senzaţie identică atunci când, minut de minut, trebuie să fac faţă prostiei. Par senin, uşor oligofren, dar în realitate îmi imaginez cele mai sângeroase scenarii. M-am săturat de prostia românească mai ceva ca de Inna şi de lupta cu comuniştii.
Zilele trecute, la o maternitate din Bucureşti a explodat un aparat de aer condiţionat, au murit 4 bebeluşi şi alţii nu o duc deloc bine. O tragedie la baza căreia stă enorm de multă prostie, care duce, automat, şi la ignoranţă. Din păcate, în loc să tratezi prostia, o aţâţi cu şi mai multă prostie, creând un lanţ infinit al prostiei.  
Şi acum urmează  o axiomă: întotdeauna, principala cauză a oricărei probleme este prostia. Dacă mă gândesc mai bine, prostia e cea mai plauzibilă explicaţie, indiferent de situaţie. Prostia e un fel de Dumnezeu la care nimeni nu se roagă, căruia nimeni nu-i mulţumeşte, dar căruia i se închină inconştient cu toţii.
Să nu ai senzori de fum într-un spital nu e o consecinţă a sărăciei, nici a austerităţii, ci a unei crunte prostii. Să nu te gândeşti că, la modul general, vorba americanului, "rahatu' se întâmplă" (shit happens) e tot o dovadă de prostie. Şi tot la modul general, rahatu' chiar se întâmplă, chiar dacă, uneori, mai ajută Dumnezeu. Şi ajung la subiectul meu favorit, Dumnezeu, căruia îi voi acorda un post special, cât de curând. Să crezi în Dumnezeu şi numai în Dumnezeu e cea mai sinistră şi mai înspăimântătoare prostie. Ei bine, noroc cu Dumnezeu că nu-i mai rău, sunt cuvintele prostului fundamentalist ortodox. Nu coaie, ai avut doar bulan, da' s-a terminat şi ăla.
Prostia din presă e deja mai notorie ca Michael Jackson, cum prinde presa un subiect, cum îl scoate pe Tatulici să explice el că dacă ţara asta îl asculta acu' 5 ani când a făcut o emisiune, nu s-ar fi ajuns la situaţia dată. Şi proştii îl cred.
Alţi proşti îmbălsămaţi, cei de la CNA, n-au nicio problemă cu discuţiile abundând în detalii despre bebeluşi arşi, în schimb vor să-mi interzică mie cuvântul "pula" de pe blog, când ar putea să-l interzică pe Tatulici, acest moroi sinistru.
Păcat că prostia nu e inflamabilă, să moară carbonizaţi toţi românii proşti care cred că totul se întâmplă de la Dumnezeu, românii care se uită lobotomizaţi la Realitatea şi la Antena 3, ăia care nu se spală şi cei care se vitriolează că le stric copiii înjurând pe blog.